جوش‌های سرسیاه پوستی

جوش‌های سرسیاه پوستی

جوش سرسیاه روی پوست صورت و بدن چرا به وجود می‌آید و چگونه می‌توان آن را درمان کرد؟

آیا می‌توان از بروز جوش‌های سرسیاه بر روی پوست جلوگیری کرد؟ در این مقاله به این سوالات پاسخ خواهیم داد.

جوش‌ سرسیاه چیست؟

جوش‌های سرسیاه، جوش‌های ریزی هستند که در اثر گرفتگی منافذ پوست توسط فولیکول‌های مو به وجود می‌آیند.

به دلیل رنگ سیاه سطح این جوش‌ها، به آن‌ها جوش‌های سرسیاه گفته می‌شود.
جوش‌های سرسیاه، در واقع نوع خفیف آکنه هستند که معمولا در سطح پوست صورت دیده می‌شوند، اما ممکن است در قسمت‌های دیگری از بدن از جمله پشت، سینه، گردن، بازو یا شانه‌ها نیز ظاهر شوند.

براساس اطلاعاتی که توسط آکادمی متخصصان پوست آمریکا منتشر شده، نزدیک به 50 میلیون از جمعیت این کشور به آکنه مبتلا شده‌اند و این عارضه به عنوان رایج‌ترین عارضه پوستی در امریکا شناخته می‌شود.

علت ایجاد جوش‌های سرسیاه چیست؟

جوش‌های سرسیاه در اثر مسدود شدن فولیکول مو در پوست شما به وجود می‌آید. هر فولیکول شامل یک مو و یک غده چربی است؛ این غده، چربی با نام سبوم تولید می‌کند که باعث نرم نگه داشتن پوست شما می‌شود.

در صورت تجمع سلول‌های مرده پوست و چربی‌های تولید شده توسط غدد چربی در منافذ فولیکول پوست، برآمدگی‌هایی به نام کومدون (comedo) تشکیل می‌شود. پس از تشکیل کومدون، اگر پوست بالای آن بسته بماند، به آن جوش سرسفید گفته می‌شود، اما در صورتی که پوست بالای آن باز شود، کومدون در اثر تماس با هوا به رنگ سیاه درآمده و به آن جوش سرسیاه می‌گویند.

بعضی از فاکتورهایی که موجب افزایش شانس ابتلا به آکنه و جوش‌های سرسیاه می‌شوند عبارت‌اند از:

  • تولید بیش از حد چربی در بدن
  • تجمع باکتری‌های پروپیونی باکتریوم آکنه روی پوست
  • تحریک فولیکول‌های مو، هنگامی که سلول‌های مرده پوست به طور منظم ریزش نمی‌کنند
  • قرار داشتن در دوره تغییرات هورمونی (که موجب افزایش تولید چربی بدن در دوران نوجوانی می‌شود)، قاعدگی یا مصرف قرص‌های ضد بارداری
  • مصرف داروهای خاص، از جمله کورتیکواستروئید‌ها، لیتیوم یا آندروژن‌ها

عده‌ای بر این باورند که تغذیه شما می‌تواند در ابتلا به آکنه تاثیرگذار باشد. مطابق این فرض، فرآورده‌های لبنی و غذاهایی که باعث افزایش قند خون می‌شوند، مانند کربوهیدرات‌ها، می‌توانند در تحریک آکنه تاثیر داشته باشند، اما محققان هنوز ارتباط قدرتمندی میان آکنه و تغذیه پیدا نکرده‌اند.

علائم جوش‌های سرسیاه در بدن چیست؟

جوش‌های سرسیاه به دلیل رنگ تیره‌ای که دارند، به راحتی روی سطح پوست شناسایی خواهند شد؛ این جوش‌ها مقداری برجسته بوده و هیچ‌گونه دردی برای شخص به همراه نخواهند داشت زیرا التهابی در آنها وجود ندارد. جوش‌های دردناکی که روی پوست ما تشکیل می‌شوند، به دلیل حمله باکتریایی به قسمت مسدود فولیکول مو بوده که موجب قرمز شدن و التهاب ناحیه مورد نظر می‌گردد.

نحوه درمان جوش‌های سرسیاه

وجود جوش‌های سرسیاه روی پوست، شرایط وخیمی نیست، بنابراین می‌تواند در کمال آرامش و تا حدودی با درمان‌های خانگی این عارضه را درمان کنید. در ادامه به معرفی روش‌هایی برای درمان جوش‌های سرسیاه خواهیم پرداخت:

استفاده از داروهای بدون نسخه برای رفع جوش سرسیاه

داروهای زیادی برای درمان آکنه وجود دارند که شما بدون نیاز به نسخه پزشک، می‌توانید آن‌ها را از داروخانه‌ها، هایپرمارکت‌ها یا به صورت آنلاین خریداری نمایید؛ این داروها به شکل کرم، ژل و پد بوده که مستقیما روی پوست شما قرار می‌گیرد. این دسته از داروها شامل موادی از جمله سالیسیلیک اسید، بنزوئیل پراکسید و رزورسینول هستند. داروهای بدون نسخه درمان آکنه، با کشتن باکتری‌ها، از بین بردن چربی اضافه و وادار کردن پوست به دفع سلول‌های مرده، به بهبود عارضه پوستی شما کمک می‌کند.

استفاده از دارو با تجویز پزشک برای رفع جوش سرسیاه

در صورتی که داروهای بدون نسخه، تاثیری در بهبودی آکنه شما نداشت، پزشک متخصص به شما استفاده از داروهای قوی‌تری را پیشنهاد خواهد کرد. داروهای دارای ویتامین A، از مسدود شدن فولیکول‌های مو جلوگیری کرده و به چرخه حذف سلول‌های مرده پوست سرعت می‌بخشد؛ این داروها به صورت مستقیم روی پوست قرار گرفته و شامل موادی از جمله ترتینوئین، تازاروتن یا آداپالن هستند. مصرف این داروها حتما باید با نظر پزشک باشد تا دوز مناسب تجویز و عوارض احتمالی را کاهش دهد

علاوه بر این موارد، پزشک شما ممکن است داروهای موضعی دیگری که حاوی بنزوئیل پراکسید و آنتی‌بیوتیک‌ها هستند نیز برایتان تجویز کند. در صورتی که در کنار جوش‌های سرسیاه، جوش‌های چرکی یا کیست‌های آکنه نیز در پوست شما مشاهده می‌شود، این نوع داروها می‌توانند در درمان شما موثر باشد.

تخلیه جوش‌های سرسیاه

متخصصان پوست، به خصوص افراد کارشناس در زمینه مراقبت از پوست از دستگاهی مخصوص برای تخلیه جوش‌های سرسیاه استفاده می‌کنند. با کمک این دستگاه می‌توان توده‌های مسدود کننده‌ای که باعث ایجاد جوش سرسیاه در پوست شده اند را خارج کرده و با این روش جوش‌ها را از بین برد.

میکرودرم ابریژن (Microdermabrasion)

در روش میکرودرم ابریژن، پزشک متخصص در زمینه پوست، با استفاده از دستگاه و ابزار مخصوصی که دارای سطحی خشن هستند، لایه بالایی پوست شما را لایه‌ برداری می‌کند (سنباده می‌زند). با برداشته شدن لایه بالایی پوست، گرفتگی‌هایی که موجب تشکیل جوش‌های سرسیاه شده‌اند نیز از بین خواهند رفت.

لایه برداری شیمیایی

در روش لایه برداری شیمیایی نیز گرفتگی‌های پوست و سلول‌های مرده آن –که هردو در تشکیل جوش سرسیاه نقش دارند- از بین خواهند رفت. لایه برداری در این روش، با قرار دادن یک محلول شیمیایی قدرتمند روی پوست انجام می‌گیرد. پس از گذشت مدت زمان مشخصی از قرارگیری محلول روی پوست، لایه بالایی آن برداشته شده و لایه سالم و نرم زیر آن نمایان خواهد شد. لایه برداری‌های متوسط و ملایم بدون نیاز به نسخه پزشک نیز انجام می‌شوند، اما لایه برداری‌های شیمیایی سنگین، باید با تجویز پزشک و تحت نظر فرد متخصص در این زمینه باشد.

لیزر درمانی

در روش لیزر درمانی، از پرتوهای شدید و تیز نور، برای کاهش تولید چربی یا کشتن باکتری‌ها در پوست استفاده می‌شود. در این روش، پرتوهای لیزر و نور، بدون صدمه زدن به لایه بالایی، وارد لایه‌های زیرین پوست شده و جوش‌های سرسیاه و آکنه را از بین می‌برند.

چگونه از ایجاد جوش‌های سرسیاه در پوست پیشگیری کنیم؟

خبر خوبی که در این زمینه وجود دارد این است که شما می‌توانید بدون نیاز به هزینه‌های سنگین و تنها با استفاده از چند ترفند ساده، از ایجاد جوش‌های سرسیاه در پوست خود پیشگیری کنید. برای پیشگیری از ایجاد این عارضه، موارد زیر را رعایت کنید:

شستشوی مرتب:

همیشه پیش از خواب و پس از بیدار شدن، صورت خود را بشویید تا ساختارهای چربی جمع شده در آن از بین بروند. دقت داشته باشید که شستشوی بیشتر از دوبار در روز، می‌تواند موجب تحریک پوست و بدتر شدن اکنه گردد.

سعی کنید برای شستشوی پوست خود، از مواد شوینده مناسب استفاده کنید تا باعث قرمزی و تحریک پوستتان نشود.
بعضی از مواد شوینده مخصوص اکنه، دارای مواد ضد باکتری بوده که باعث از بین بردن باکتری‌های پی اکنه می‌شوند. علاوه بر این موارد، یک بار شستن موهای خود در روز را نیز به برنامه‌تان اضافه نمایید، مخصوصا در صورتی که موهای چربی دارید. چربی موجود در موهای شما می‌تواند به مسدود شدن منافذ و ایجاد جوش‌های سرسیاه کمک کند. همچنین نکته مهم دیگری که باید در نظر داشته باشید، شستن صورت پس از صرف غذاهای چرب، مانند پیتزا است. چربی موجود در غذاها، در صورت قرار گرفتن روی پوست صورت می‌توانند منافذ پوست را مسدود کنند.

استفاده از محصولات بدون روغن

استفاده از هرگونه محصول دارای چربی، می‌تواند به ایجاد جوش‌های سرسیاه جدید کمک کند. برای پیشگیری از ایجاد جوش‌های سرسیاه، یا جلوگیری از بدتر شدن وضعیت، می‌توانید از لوازم آرایشی، لوسیون‌ها و کرم‌های ضد آفتاب بدون روغن استفاده نمایید.

استفاده از محصولات لایه بردار

استفاده از اسکراب‌های لایه بردار و ماسک‌های لایه بردار پوست، باعث از بین رفتن سلول‌های مرده پوست شده و می‌تواند به کاهش جوش‌های سرسیاه نیز کمک کند. در صورتی که قصد استفاده از این قبیل محصولات را دارید، در نظر داشته باشید محصولی را انتخاب کنید که با پوستتان سازگاری داشته و باعث تحریک آن نشود.

جهت مشاهده و اطلاع از اخبار و تخفیفات رزیدنس  پیج اینستاگرام ما را دنبال کنید.

رسانه های همکار
استفاده از مطالب رزیدنس برای مقاصد غیرتجاری با ذکر نام رزیدنس و لینک به منبع بلامانع است.
محصول با موفقیت به سبد خرید اضافه شد.